Kako se pripremiti za porezni nadzor?

Kako se pripremiti za porezni nadzor?

Ma koliko imali povjerenja u svog računovođu ili računovodstveni servis kao najvažnijeg poslovnog partnera koji vam vodi financijsko poslovanje, najava porezne inspekcije za porezni nadzor nikome nije ugodna. Porezni propisi stalno se mijenjaju, a praksa često ovisi od porezne uprave do porezne uprave ili od inspektora do inspektora. Previsoke kazne koje malim poduzetnicima mogu ozbiljno ugroziti daljnju egzistenciju i stoga unose dodatnu strepnju. I ma koliko se trudili sve učiniti po zakonu i propisima, pogreške su uvijek moguće, isto kao što je moguće i nekorištenje nekih poreznih olakšica ukoliko iz nekog razloga o njima nismo na vrijeme dobili informacije.

U nastavku Vam donosimo važnost i nekoliko načina angažiranja poreznog savjetnika.

1. Preventivna porezna kontrola i savjetovanje – Već na početku Vašeg poslovanja, najbolje je računati na činjenicu da je dolazak poreznika i porezni nadzor moguć u svakom trenutku, pa i na samom početku rada tvrtke. I zato ga je najbolje prevenirati. Za to je najbolje imati poreznog savjetnika unutar računovodstveno-knjigovodstvenog servisa o čemu smo pisali u ranijem blogu. To mora biti osoba s iskustvom u poreznom nadzoru, koja zna sve najnovije zakone i propise iz oblasti porezne politike i, što je najvažnije, poreznu praksu Vaše Porezne uprave. S tim znanjem i iskustvom, a prateći Vaše financijsko poslovanje i aktivno sudjelujući u njegovu kreiranju putem savjeta i kontrole, moguće je prevenirati eventualne pogreške i prekršaje već u tijeku nastajanja poslovnog događaja. Porezni savjetnik ga sagledava s više aspekata, pa mu taj pristup omogućava da uoči eventualne nepravilnosti koje se u svakodnevnom poslu vrlo lako nenamjerno potkradui ispravi ih na vrijeme.

2. Periodična porezna kontrola – Ukoliko imate višegodišnju uigranu ekipu računovodstvenog servisa koju ne želite mijenjati, poreznog savjetnika možete angažirati povremeno, jednom ili dva puta godišnje. Cilj takvih kontrola je da se eventualne pogreške i nepravilnosti uoče i isprave na vrijeme, a ne kada bude kasno, kad ih otkrije porezna inspekcija. Također, porezni savjetnik Vas može uputiti da u cijelosti koristite svoja prava u pogledu eventualnih poreznih olakšica ili ukazati način da neki problem riješite na zakonit način, i tako spriječiti enormne kazne.

3. Nadzor u “pet do 12” – Ovo je najmanje poželjna i najurgentnija situacija. To je onaj kratki period kada u sandučiću nađete obavijest Porezne uprave da će Vam kroz nekoliko dana doći u porezni nadzor te da im pripremite dokumentaciju za određeno porezno razdoblje. Tada panično tražite stručnu osobu koja će u vrlo kratkom roku pregledati najčešće obimnu dokumentaciju, uočiti eventualne pogreške i ispraviti ih do dolaska poreznih inspektora. Ovo vrlo stresno zvuči i za čitanje, priznat ćete. Dakle, ovo je najnepoželjnija varijanta i treba je, što je više moguće, izbjegavati odgovornim poslovnim odlukama.

Zaključno, cjelogodišnji screeening odnosno praćenje poslovnih događaja od strane poreznog savjetnika pruža Vam najveću sigurnost, povremene kontrole djelomičnu, dok je porezna kontrola zadnji čas, kao priprema za najavljeni porezni nadzor inspekcije, najstresnija i najmanje poželjna varijanta.

Za koji god model se odlučili, obratite nam se s povjerenjem u naše znanje i iskustvo i zatražite inicijalnu konzultaciju.